Er du sinke på nett?


Artikkelen er publisert i temaavisen ”Moderne Handel”, september 2012 med tittelen ”Er du en netthandelssinke?” samt som «Er du sinke på nett?» under Leaders Toolbox på  BI Business Review 17. oktober 2012. 

De fleste norske virksomheter er sinker på nett. La deg inspirere av de beste. Lek og lær!, utfordrer Ragnvald Sannes.

 

Amazon og Komplett har vært pionerer innen netthandel og med stor suksess målt i omsetning og etterhvert resultat.

Deres suksess skyldes ikke at de var tidlig ute, men at de har lært av sine feil og drevet kontinuerlig utvikling av sine konsepter og løsninger. Kundebehov, bekvemmelighet, godt utvalg og gode priser har vært i fokus.

Mange nettsinker

De aller fleste norske virksomheter er nettsinker! Og det er mange gode forklaringer til det. En er størrelse på virksomheten samt tilgang til kompetanse og ressurser.

Driver du en liten reiselivsbedrift oppi dalom eller langt inne i en fjord, vil man tro at det er vanskelig å være synlig på nett. Og slik ville det ha vært om man holdt på alene. Interesse og ressurser ville dra i andre retninger, og tilgang til kompetanse om teknologi og gode løsninger vært lite tilgjengelig.

Men satsninger på felles portaler som VisitNorway, regionale reiselivsportaler og den felles bookingløsningen BookNorway har gitt en infrastruktur som gjør det enkelt for selv den minste reiselivsbedriften på det mest avsidesliggende sted å gjøre seg lekker på nett og motta bestillinger tilbake. Og det hele fungerer aldeles utmerket på nettbrett og smarttelefoner.

Lær av suksess

Hva kan handelen lære av reiselivet og suksesser som Amazon og Komplett? Alle har vært gjennom en trang fødsel og lært av sine feil. Den første hjemmesiden til både Amazon (link til bilde av første hjemmeside på Flickr) og Komplett (hjemmeside pr. 18.10.1997 på Internet Archives Wayback Machine) hadde svært lite til felles med nettbutikker slik vi kjenner de i dag.

Jeff Bezos i Amazon har vært opptatt av å utvikle Amazon med funksjonalitet man ikke finner i en vanlig bokhandel, i stedet for å kopiere tjenestene i en bokhandel.

Kilde til innovasjon

Slik tenking er en kilde til innovasjon. Et annet kjennetegn er at man drives av å løse problemer eller behov hos kunden i stedet for å ha fokus på hva teknologien kan gjøre. Og man gir ikke opp uten videre; «We are stubborn on vision but flexible on details» sa den samme Bezos til sine aksjeeiere sommeren 2011. Og la til at han kunne garantere at ikke alt de forsøker seg på kommer til å fungere.

Apple er et annet velbrukt eksempel. Suksesshistorien med iPod og iPhone handler ikke om å konkurrere på produkter og produktegenskaper, men på design, brukeropplevelse og lanseringen av produktsystemer (iPod+iTunes og iPhone+AppStore).

Alle kritikerne av en lukket plattform og at Apple har stålkontroll på plattformen har stort sett rett. Men vi forbrukere vil allikevel ha det. Og ja, det finnes smarttelefoner med bedre tekniske spesifikasjoner. Spørsmålet er bare hvilket problem de ulike alternativene løser.

Reiselivet har utviklet en felles løsning basert på internasjonale standarder. Det er nøkkelen til at tilknytning er enkelt og man kan tilgengeliggjøre sin kapasitet samt motta bestillinger på tvers av systemer.

Handel i endring

Handelen må begynne å tenke på samme måte om netthandel. Dagligvarebransjen er en sterk drivkraft på standardisering av logistikkenheter samt merking av disse. Informasjonsgrensesnittet er knyttet til overlevering av fysiske enheter. Annen systemintegrasjon står på vent fordi man ikke vil bli sett i kortene, og informasjonselementene som man utveksler er langt fra en bransjestandard.

De prøver seg med apper med handlelister og oppskrifter, men alt innenfor et begrenset sortiment. Tenk om jeg kunne bestille de produktene jeg vil ha, som min lokale butikk ikke fører?

Elektronikkbransjen har en begrenset suksess med konsepter som Collect@Store, men for egen del mistet jeg tillit til dette etter en bomtur for å hente et produkt som butikken aldri hadde ført, men som var på lager ifølge hjemmesiden. En god tjeneste når den fungerer, svært irriterende ellers.

På nett i butikken

Klesbransjen må snart se å få nettbutikken ut i butikken! Tenk hvor enkelt det hadde vært når du finner den lekre kjolen, men i feil farge i din størrelse.

Da hadde det vært deilig å kunne skanne prislappen, få produktet opp i nettbutikken, velge riktig størrelse og farge og bestille den hjem til deg eller for henting i butikk. Jeg vil tro at de mister svært mange kjøp fordi kjøpslysten ble borte på vei hjem.

Lek og lær

Mobilhandel, nettbrett, apper og sosial shopping er nye fenomener som man må forholde seg til. Tenk gjennom hva som er genuint med mobilitet, grensesnitt og de situasjoner potensielle kunder befinner seg i.

Hvordan kan du utnytte det til å løse et problem eller tilfredsstille et behov som er annerledes enn du kan i en fysisk butikk eller en vanlig nettbutikk?

Lokasjonsbaserte tjenester (her og nå tjenester) er en innfallsvinkel, utvidet virkelighet (AR – Augmented Reality) en annen, nye tjenester som utnytter GPS, kamera og berøringsskjerm en tredje, og våre sosiale nettverk med en delingskultur en fjerde.

Mitt viktigste råd: Lek og lær! Og les gjerne mer om innovasjonsmodellen Think, Play, Do og la deg inspirere av det!

, , , ,

  1. Ingen kommentarer enda.
(Vil være skjult)